Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, adviseren wij u om verder te shoppen op onze Belgische webwinkel.
Uw winkelwagen is leeg.
Subtotaal excl. BTW
Subtotaal incl. BTW
€ 0,00
€ 0,00
Heeft u last van een te natte bodem in uw tuin of staat er regelmatig water in uw kruipruimte? Drainage aanleggen helpt om van deze problemen af te komen. Het aanleggen van goed werkend drainage is vrij makkelijk en kunt u prima zelf doen. Bij WitWay vertellen we u graag meer over hoe u drainagebuizen kunt aanleggen rondom uw huis om problemen met overtollig water te voorkomen. Op deze pagina vindt u uitgebreide informatie, uitleg en tips voor het aanleggen van drainage rond uw huis en in de tuin. Zo weet u precies wat er allemaal mogelijk is en wat u moet doen om wateroverlast voortaan te voorkomen.
Zeer waarschijnlijk weet u al het een en ander over drainage, u bent immers van plan om zelf drainage aan te leggen. Voordat u hiermee aan de slag gaat, is het niet verkeerd om nog even goed voor ogen te hebben wat drainage nu precies is. In het kort; dit is een methode om overtollig water in de grond af te voeren. Dit kan zijn om een drassige bodem te voorkomen in de landbouw, om plassen in een paardenbak tegen te gaan of om te voorkomen dat grondwater weglekt naar kelders en kruipruimtes.
Om ervoor te zorgen dat uw drainage optimaal werkt, is het belangrijk om te kijken naar de juiste vorm in het geschikte systeem voor uw situatie. Er zijn verschillende vormen van drainage, allen hebben ze hetzelfde doel, alleen de manier van aanleggen verschilt. De meest gebruikte vormen van drainage zijn:
Bovenstaande manieren van draineren kunt in verschillende systemen aanleggen. Zo kunt u een oppervlakte drainage aanleggen in uw tuin of paardenbak met een enkelvoudig systeem of bijvoorbeeld een visgraat systeem. Verderop in deze blog leest u meer over de drie verschillende systemen die er bestaan. Maar u kunt ook altijd naar onze adviespagina over drainagesystemen wanneer u meer wilt lezen over het ontwerpen hiervan en de verschillende mogelijkheden.
De twee meestgebruikte vormen van drainage om water in uw weiland, tuin en andere plekken in en rondom uw huis vrij te krijgen van overtollig water lichten we hieronder nog wat uitgebreider toe.
Heeft u last van een te natte tuin en blijven er plassen staan op het gras? Dan kunt u het beste kiezen voor een oppervlakte drainage, dit is de meest toegepaste vorm van drainage en pakt uw gehele tuin aan. Dit doet u door onder het grondoppervlak buizen aan te leggen met kleine perforaties waarin het water kan wegzakken. Het in de buis verzamelde water wordt via het buizenstelsel omgeleid naar een uitloop waar het kan wegstromen in bijvoorbeeld een afvoerput of sloot. Bij oppervlakte drainage moet elk punt van uw tuin tenminste binnen 2,5 meter van de drainage vandaan liggen. Drainagebuizen zullen zo maximaal 5 meter uit elkaar liggen, zie de afbeelding hiernaast.
Heeft u last van water in uw kruipruimte, waardoor het vochtig is in uw huis? Dan kunt u het beste kiezen voor een ringdrainage. Zoals de naam al aangeeft, wordt er als het ware een ring om uw huis gelegd. Hierdoor wordt voorkomen dat water doorloopt naar uw woning. Het is goed om u te realiseren dat door ringdrainage rond de woning aan te brengen, alleen het gedeelte rondom het huis van drainage wordt voorzien en niet de gehele tuin.
Aan de tuin wordt het meest gedacht bij draineren, maar in principe kunt u dit overal doen waar u last heeft van overtollig water. Zo kunt u drainage aanleggen rond huis om wateroverlast in huis te voorkomen. Drainage aanleggen in een paardenbak of weiland kan echter ook helpend zijn. Het zelf aanleggen van drainage is vrij simpel. Allereerst maakt u het oppervlak dat u wilt draineren helemaal vrij van planten, bestrating of andere obstakels.
U kunt heel eenvoudig zelf drainage aanleggen in uw tuin of ergens anders op uw terrein. Voordat u hiermee aan de slag gaat, is het belangrijk om te bepalen waar de drainage moet komen. Dit helpt bij het ontwerp van het drainagesysteem. Daarnaast is de grondsoort bepalend voor het soort drainagebuis dat u moet aanschaffen.
’Doe-het-zelf’ lijkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar met een duidelijk plan van aanpak en het juiste materiaal, is het aanleggen van een complete afwatering toch echt een eenvoudige klus! Bovendien bespaart u flink op kosten, doordat u geen aannemer meer hoeft in te huren. Gelukkig kunt u ook altijd bij WitWay terecht voor praktisch doe-het-zelf advies over drainage.
Voordat u aan de slag gaat, is het belangrijk dat u weet wat de grondsoort in uw tuin of landbouwgrond is. Als u antwoord heeft op deze vraag, weet u direct of u drainagebuizen met of zonder omhulling nodig heeft. De omhulling is een laag om de buizen die als filter tegen gronddeeltjes werkt. Verstoppingen van de drainagebuis worden hiermee voorkomen.
Bij zand- en veengronden heeft u de keuze uit een omhulling van kokos of polypropeen. Drainage van kokos is een goede oplossing voor een tijdelijk systeem, omdat de kokosvezels tussen de 2 à 10 jaar zijn vergaan. Een omhulling van polypropeen is het duurzame alternatief dat tot wel 50 jaar meegaat. Buizen van dit type zijn verkrijgbaar in twee varianten:
Drainagebuis zonder omhulling wordt eigenlijk alleen toegepast direct rondom bomen en planten en in zware kleigrond. Wilt u meer lezen over de soorten omhulling van drainage en wanneer u voor welke omhulling kunt kiezen? Lees dan onze adviespagina over drainage omhulling.
U creëert een compleet drainagesysteem door topkwaliteit hulpstukken en drainagebuizen te kopen in onze webshop. Het onderling aansluiten van de buizen is zeer eenvoudig dankzij het handige kliksysteem van onze drainagebuizen. Al ons drainagemateriaal is KOMO gekeurd. Hierdoor weet u zeker dat het voldoet aan de wettelijke eisen en normen op het gebied van regenwaterafvoer.
Waar kunt u deze drainage hulpstukken op aansluiten? Dat verschilt per hulpstuk. Stel dat u drainage op het riool wilt aansluiten, dan heeft u hiervoor een riool verloopstuk nodig. Een sloot of vijver is een compleet ander afvoerpunt, omdat deze wateren meestal een wand hebben die u niet wilt beschadigen. Daarom kunt u bij WitWay een eindbuis en eventueel een taludgoot kopen. Hierdoor wordt het water boven het oppervlak van de sloot of vijver geloosd en blijft de wand onbeschadigd. Zodra u weet waar u de drainage hulpstukken op aan moet sluiten, weet u ook welke u nodig heeft. Bij de producten zelf vindt u ook altijd meer informatie.
Het doodlopende einde op het hoogste punt van het drainagesysteem kunt u afsluiten met een einddop. De drainage laat u uitkomen op een nabijgelegen water of sloot (met een eindbuis) of de hemelwaterafvoer rioolbuis (met een drainage rioolverloop).
Tip: vaak zult u een of meerdere buizen in moeten korten. Als u gebruik maakt van drainagetape raakt de omhulling niet los bij het afzagen!
Het is fijn als u wordt verlost van de wateroverlast in uw woning, tuin of ander terrein. Maar waar moet u uw drainage op aansluiten? Het overtollige water moet immers ergens heen. Een goede optie als afvoerpunt is een sloot, vijver of het riool (eventueel via een put). Welk punt het beste is, is afhankelijk van het systeem dat u aanlegt. U kunt onder andere kiezen uit de volgende drie systemen:
Hieronder ziet u de verschillende systemen afgebeeld.
Om het in de drainagebuizen verzamelde water naar het afvoerpunt te leiden heeft u een of meerdere drainage eindbuizen nodig. Deze dienen op afschot te worden gelegd, met andere woorden in een licht schuine helling die leidt naar de afvoerput of sloot.
Wanneer u zelf drainage gaat aanleggen is het belangrijk om goed op de diepte te letten. Dit is namelijk, samen met de juiste afschot, essentieel voor een goed werkend systeem. Het verschilt per geval hoe diep drainage moet liggen. Bij zandgrond wordt bijvoorbeeld vaak gekozen voor een diepte van circa 80 centimeter. De gemiddelde diepte is minimaal 60, maximaal 90 centimeter. Dit is ook de diepte waarop de eindbuis wordt aangesloten. Bij een afschot kan het eindpunt zelfs nog wat lager uitvallen. Het is belangrijk dat het water goed kan wegstromen naar het afvoerpunt.
Wanneer u weet welke buis u nodig heeft en waar uw systeem komt te liggen kunt u beginnen met het graven van sleuven. Hiervoor maakt u het oppervlak vrij van planten, bestrating of andere obstakels. Bij het aanleggen zult u de sleuven moeten graven op de juiste diepte. Hoewel u de sleuven met de juiste basisgereedschappen prima zelf kunt graven, raden wij u toch aan om voor deze klus een sleuvengraver te huren. Dit heeft een paar belangrijke voordelen. Met de sleuvengraver houdt u de breedte van de sleuf zo rond de 20 centimeter. De grond wordt daardoor zo min mogelijk omgeploegd. Bovendien bespaart het u een hoop tijd en is het een stuk minder vermoeiend!
Het is belangrijk dat de bodem van de gegraven sleuf vlak is, met desgewenst een afschot richting de eindbuis die uitkomt in bijvoorbeeld de sloot of de put. Controleer daarom bij het graven van een sleuf waar de drainage in wordt gelegd op meerdere punten op oneffenheden en te losse grond. Te losse grond kan leiden tot zakkingen, waardoor in een later stadium verzakking in de drainagebuis kan optreden.
Op de vlakke bodem van de sleuf brengt u een gelijkmatige laag van ongeveer 3 cm grofkorrelig zand, grind (5-8mm) of schelpen aan. Hier bovenop legt u de drainagebuis. Wanner u deze horizontaal waterpas aanlegt, eventueel met iets afschot richting de afvoer, werkt deze optimaal. Hierna kunt u de sleuf verder gaan opvullen. Hiervoor gebruikt u ongeveer 40-45 cm van hetzelfde grofkorrelige zand of schelpen. De bovenste 20 cm kunt u vullen met gewone tuinaarde of met straatzand om er tegels op te leggen. Zorg er voor dat het water oppervlakkig de sleuf goed kan bereiken. Met andere woorden, maak geen extreme verhogingen boven de drainage.
Hoe groter de lengte van drainagebuizen die u zelf aanlegt, hoe groter de aanzuigende werking van het complete drainagesysteem. Maar er zit ook een maximum aan dat u beter niet kunt overschrijden, de maximale lengte is 350 meter.
Wanneer de drainagebuis langer is dan 350 meter wordt de kans op verzakkingen en daarmee verstoppingen te groot. Door verzakkingen wordt de ruimte waar het regenwater door kan stromen te klein en kan het drainagesysteem niet optimaal functioneren.
De onderlinge afstand tussen twee parallel lopende drainagebuizen is afhankelijk van de mate waarin drainage op het terrein nodig is. Net als hoe dicht de buizen onder het bodemoppervlak liggen. Hoe ondieper de drainagebuizen in de grond worden gelegd, hoe korter de afstand tussen de drainagebuizen moet zijn om een goed drainagesysteem te hebben. Meestal wordt een onderlinge afstand aangehouden tussen de 4 en 7 meter, 5 meter is het meest gebruikelijk. In een paardrijbak wordt een onderlinge afstand aangehouden van 3 meter.
Heeft u nog vragen over het zelf aanleggen van drainage? Neem gerust contact op met een van onze medewerkers. Ze helpen u graag verder.
WitWay: voor degenen die het gaan maken!